
Klima- og sikkerhedspolitik hænger tæt sammen
Kommentar bragt i Finans 11. marts 2025
Læs mere
Ruslands invasion af Ukraine for 3 år siden var en brat opvågnen for Europa. Det samme har præsidentvalget i USA vist sig at være, og spørgsmål om adgang til ressourcer, energi og forsyningssikkerhed er i dag helt centrale temaer på den politiske dagsorden. Den nye geopolitiske virkelighed for Europa er, at vi i langt højere grad er nødt til at kunne stå på egne ben.
Det gælder også i Danmark. Og det vedrører i høj grad vores evne til at producere brændstoffer, ikke mindst de grønne af slagsen.
Vi har i Trekantområdet længe argumenteret for, at der af mange forskellige årsager bør være et meget stærkere fokus på at sikre en indenlandsk produktionskapacitet af grønne brændstoffer, og at vi har behov for at få ført brintrøret helt til Fredericia, for at kunne levere på den dagsorden i stor skala.
Sikkerhedspolitik omfatter ikke blot evnen til at kunne forsvare sig, men også at kunne holde samfundet kørende, selv under kriser. Både vores forsvar og beredskab er helt afhængige af en sikker forsyning af brændstoffer.
Vi har brug for en øget elektrificering af samfundet alle de steder, hvor det er muligt, men vi kommer ikke uden om, at vi også i fremtiden har brug for flydende brændstoffer. Det gælder komplekse, fossilt baserede, kulstofholdige brændstoffer såsom diesel og jetfuel, men det gælder også en gradvis og sikker omstilling til grønne brændstoffer baseret på biogent kulstof og grøn brint.
Hverken Forsvaret eller Beredskabet kan i særligt højt omfang elektrificeres, lige så lidt som civil luftfart og andre dele af vores samfund heller ikke kan. De kan ikke omstilles til elektroner – heller ikke de grønne – men kræver drivmidler baseret på molekyler med masser af brint og kulstof.
Hvis vi ikke skal ignorere udfordringen med klimaforandringer i den nye geopolitiske virkelighed omkring os, bliver vi nødt til at kombinere klimapolitik med sikkerhedspolitik og et mål om forsyningssikkerhed.
I Fredericia ligger det ene af Danmarks to raffinaderier, Crossbridge Energy, som leverer ca. 35 pct. af det brændstof som dagligt bruges i Danmark. Det er samtidigt det eneste sted i Danmark med den nødvendige cocktail af kompetencer, ressourcer og proceskemiske kapaciteter, som i dag kan producere flybrændstof.
I et sikkerhedspolitisk perspektiv skal vi sikre os, at vores egne raffinaderier fortsat leverer produkter, og vi skal gradvist sikre, at det produceres grønt, når vi vinker farvel til de fossile ressourcer om 20-25 år.
Det er fint, at vi kan eksportere brint til Tyskland, men hvis vi også skal kunne anvende det i Danmark, så bør det fortsat være ambitionen at brintrøret udbygges, således at det også føres til Fredericia. Det vil bidrage til at skabe varig vækst og arbejdspladser i Danmark, og det vil være helt afgørende for at fremtidssikre forsyningssikkerheden i Danmark.
Jens Ejner Christensen, bestyrelsesformand Trekantområdet Danmark
Anders Frandsen, bestyrelsesformand, Triangle Energy Alliance